Coaching voor meiden

Coaching is een vorm van hulpverlening die kortdurend en oplossingsgericht is. Als coach werk ik met meiden van 10 tot en met 21 jaar, met de volgende klachten:

Het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn.

De dingen (te) perfect willen doen.

Bang zijn om fouten te maken.

Onzeker zijn en een laag zelfbeeld hebben.

Het graag goed willen doen voor de ander, vaak ten koste van zichzelf.

Onrustig zijn, spanning ervaren en/of een vol hoofd hebben.

Te hoge verwachtingen hebben, de lat te hoog leggen.

Hooggevoelig zijn en hoe hiermee om te gaan.

Hoe ziet een coachtraject eruit?

Kennismakingsgesprek

Ieder coachtraject begint met een vrijblijvend, kosteloos kennismakingsgesprek. Dit kan telefonisch, via Skype maar ook in mijn praktijk aan huis. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we de hulpvraag van de jongere (en de ouders). Ik vind het heel belangrijk dat de jongere een goed gevoel heeft bij mij. Een goede band hebben met je coach is namelijk de belangrijkste voorwaarde voor een succesvol en fijn coachtraject. We bespreken of de hulpvraag passend is bij mijn begeleiding en praktijk. Zo niet dan zal ik dit eerlijk melden en de jongere doorverwijzen naar een andere vorm van hulpverlening.

Intakegesprek

Besluit de jongere (en ouders)  om een coachtraject bij mij te starten dan plannen we een intakegesprek in. Dit gesprek kan ook prima online (bv. via Skype) plaatsvinden. Voorafgaand aan dit gesprek stuur ik per mail een intakeformulier, welke we gaan bespreken in het intakegesprek. We gaan dieper in op de hulpvraag van de jongere, de gezinssituatie, de wensen en verwachtingen en overige informatie die nodig is om een zo goed mogelijk beeld te scheppen van de jongere en zijn of haar omgeving.

Coachsessies

Afhankelijk van welk coachpakket is gekozen, plannen we de coachsessies in. Afspraken vinden plaats in mijn praktijk aan huis of online (bv. via Skype). Iedere sessie duurt een uur. Ik vind het heel belangrijk dat de ouders zo veel mogelijk betrokken worden bij het traject en zien en ervaren wat de jongere heeft gedaan maar dit is wel afhankelijk van de leeftijd en hulpvraag van de jongere. Tijdens de sessies speel ik zoveel mogelijk in op de behoefte van de jongere. Er zijn talloze werkvormen die ik kan inzetten om de jongere te coachen. Een aantal voorbeelden van deze werkvormen zijn:

  • Ontspanningsoefeningen
  • Visualisatie oefeningen
  • Yoga houdingen
  • Creatieve werkvormen als moodboard maken, tekenen en schrijven
  • Spelvormen als Schatgravers, het Kwaliteitenspel, helpende gedachtekaarten, behoeftekaarten, het Coachee spel, Kompasvinder
  • Oefeningen mbt NLP voor kids
  • Oefeningen mbt Fixed en Growth Mindset
  • Inzet van het 4 G schema

Een coachpakket kan een of meerdere coachsessies hebben alleen met de ouders. Jongeren zijn onderdeel van een systeem. Daarom kan het belangrijk zijn om een coachsessie met (een van de) ouders te hebben, zodat we samen kunnen kijken wat de ouders kunnen doen om de jongere te helpen/ begeleiden. We kijken tijdens deze sessie bijvoorbeeld of de jongere iets spiegelt van de ouders, hoe de ouders reageren op het gedrag van de jongere en wat er tijdens de coachsessies met de jongere zoal naar voren is gekomen (rekening houdend met wat de jongere wil dat de ouders weten). Of dit wenselijk is, is afhankelijk van de leeftijd van de jongere. Zijn de oudersessies niet nodig, dan worden deze sessies uiteraard ook ingepland voor de jongere zelf.

Ik vind het heel belangrijk dat de jongere zich welkom en gezien voelt in mijn praktijk. Het leven van een jongere is vaak druk, hectisch en vol met hoge verwachtingen en prikkels. En zeker als daar ook nog eens angst, onzekerheid enz. bij komt kijken, is dat zwaar en vermoeiend. Een coachtraject bij mij moet echt voelen als een kadootje voor jezelf. Een veilige haven waar je aan je hulpvraag kan werken. En omdat ik van verwennen hou, krijgt iedere jongere aan het begin van het coachtraject een welkomstpakket.

Just Patty Coaching is aangesloten bij: