Wees dankbaar voor je (faal)angst

Angst en dankbaarheid

Jeetje Pat, klopt dat wel?? Dankbaar zijn voor je (faal)angst?? Angst is toch iets negatiefs? Neem nu bijvoorbeeld faalangst; je krijgt er buikpijn van, je voelt onrustig en onzeker, slaapt slechter en je kunt je minder goed concentreren. Niet echt iets om dankbaar voor te zijn toch? Eerder een last waar je heel snel vanaf moet want dan voel je je weer blij en rustig. Veel volwassenen en kinderen zullen het hier helemaal mee eens zijn. En weet je, ik ook voor een hele lange tijd. Maar nu niet meer. Ik ben dankbaar voor mijn angsten! Waarom, lees je hieronder. O ja en ik vertel je ook waarom ertegen vechten totaal geen zin heeft.

Vechten tegen de angst

Wat heb ik lang gevochten tegen mijn angsten. Vanaf mijn puberteit heb ik verschillende therapieën en trainingen gevolgd die dit allemaal als doel hadden. Vechten tegen je angsten, over je angsten heenkomen, door je angsten heen gaan. Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten. Maak een stappenplan om je angsten stukje bij beetje te overwinnen. Oefenen met sterker staan. Allemaal stuk voor stuk goede oefeningen. Sterker nog ik gebruik ze ook in mijn trainingen en coachsessies. Maar niet om de kinderen te leren vechten tegen hun angst, zoals meestal wel gebeurd. Veel therapieën en hulpprogramma’s zijn hier nog steeds op gebaseerd. Vechten, overwinnen en er tegenin gaan. Ik geloof hier niet in. Angst is geen vervelend, naar monster wat verslagen moet worden. Al heb ik dat zelf ook wel jaren zo ervaren. Een vijand in je eigen lichaam, die je overal waar jij gaat, mee naartoe neemt.

Wat je van je angst kunt leren

Als angstcoach help ik veel kinderen en jongeren met angst. Door mijn kennis en (eigen) ervaring weet ik heel veel van angst af. En angst is geen vervelend, naar monster. Sterker nog, we weten allemaal dat we zonder angst niet zouden overleven. We zouden zo een sloot met een dun laagje ijs oplopen zonder te kijken of het wel dik genoeg is. We zouden zo de weg oversteken. En we zouden zo zonder zwemdiploma een meer in springen omdat we het warm hebben. Angst beschermd ons. Het is niet onze vijand, hoewel het echt zo kan voelen, ik weet er alles van. Maar angst wil niets anders dan ons beschermen. Beschermen tegen pijn, beschermen tegen verdriet, beschermen tegen ongeluk. Angst is onze vriend, die dat soms op een hele rare, vreemde manier uit. Maar wow als je dit zo kunt zien, dan kun je hier zoveel van leren. Want waartegen wil jouw (faal)angst jou beschermen? Tegen een laag cijfer? Tegen de andere kinderen die jouw boekbespreking niet goed zullen vinden? Tegen kritiek? Tegen een mislukte poging om te scoren tijdens de voetbalwedstrijd?

Vrienden worden met je angst

Als je ontdekt wat je angst jou wil vertellen, dan kijk je er ineens heel anders tegenaan en zul je ontdekken dat het niet je vijand maar juist je vriend is. Dat hij je alleen maar wil helpen. Niet op een manier die jij fijn vindt maar daar kun je dan iets aan doen. Door het omzetten van je gedachten, door het maken van een stappenplan en door het oefenen van sterker staan oefeningen, als dat voor jou helpt. Maar bovenal sluit je vriendschap met je angst. Zie je het niet meer als vijand maar juist als jouw, beetje vreemde, beschermengel die het beste met je voorheeft. Niet vechten maar omarmen. En echt waar, vanuit die positie kun je echt je angsten omzetten in kracht. Ik heb er nu zelfs mijn werk van gemaakt. En ik had nooit verwacht dit ooit te zeggen maar ik ben echt dankbaar voor mijn angsten, want o jee wat hebben ze mij veel gebracht!!

Liefs Patty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *